» Andrahandsuthyrning

Allmäna villkor för andrahandsuthyrning

För att kunna hyra ut din bostadsrätt måste du ansöka om tillstånd från styrelsen. Hyr du ut lägenheten utan styrelsens samtycke har du förverkat nyttjanderätten till lägenheten. Detta är reglerat i bostadsrättslagen se 7 Kap 10§ och 7 Kap 18§.

Föreningen har som policy att ej godkänna andrahandsuthyrning längre än ett år. Kontakta gärna styrelsen för närmare information och läs föreningens stadgar.

Stadgarna säger följande:

17 § En bostadsrättshavare får upplåta hela sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt samtycke.

Om styrelsen inte lämnar sitt samtycke till en andrahandsupplåtelse får bostadsrättshavaren ändå upplåta sin lägenhet i andra hand, om hyresnämnden lämnar tillstånd till upplåtelsen. Sådant tillstånd skall lämnas om bostadsrättshavaren har beaktansvärda skäl för upplåtelsen och föreningen inte har någon befogad anledning att vägra samtycke.

Tillstånd skall begränsas till viss tid och kan förenas med villkor. Samtycke behövs dock inte

1. om en bostadsrätt har förvärvats vid exekutiv försäljning eller tvångsförsäljning enligt 8 kap bostadsrättslagen av en juridisk person som hade panträtt i bostadsrätten och som inte antagits till medlem i föreningen, eller

2. om lägenheten är avsedd för permanentboende och bostadsrätten till lägenheten innehas av en kommun eller ett landsting. Styrelsen skall genast underrättas om en upplåtelse enligt tredje stycket.

Du ansöker skriftligt om tillstånd till styrelsen och tänk på att du ska erhålla ett skriftligt svar från styrelsen!

Ladda ner vår blankett:


Ansökan Andrahandsuthyrning

Överklaga nekande svar

Får du inte tillstånd av styrelsen kan du gå vidare till hyresnämnden och få tillstånd där. Tillstånd kan lämnas av hyresnämnden om bostadsrättshavaren har beaktansvärda skäl för uthyrning och föreningen inte har någon befogad anledning att vägra samtycke.

Beaktansvärda skäl brukar till exempel vara studier på annan ort eller tillfälligt arbete på annan ort. Meningen är dock att bostadsrättshavaren skall återvända till lägenheten när uthyrningen är avslutad.

Du blir hyresvärd!

Du blir hyresvärd när du hyr ut din bostadsrättslägenhet och därför bör du skriva ett hyresavtal med din hyresgäst. Om du hyr ut mer än i två år så bör du även se till att avtala bort rätten om besittningsskydd.

Hyresnämndens hemsida kan du läsa mer om besittningsskydd samt hur du går tillväga om du inte har fått medgivande från föreningen att hyra ut i andra hand.

Du har kvar dina förpliktelser till föreningen trotts att du tillfälligt inte bor i föreningen! Du ansvarar själv för att avgiften betalas till din förening.

Mer att tänka på

  • Kontrollera med ditt försäkringsbolag om vilka försäkringar som behövs för ett fullgott skydd.
  • Om du tar ut för hög hyra kan du bli återbetalningsskyldig.
  • Hyresintäkten skall du deklarera – se Skatteverket.